"Krachtige kernen” ontmoeten elkaar in Wemb

19-09/17


In het kader van het grensoverschrijdende INTERREG-project „Krachtige kernen / starke Dörfer“ (community DNA van de kern) vond op 16 september de derde kernenontmoeting in het Bürgerhaus van Wemb (bij Weeze) plaats.

 

Samen met de ca. 25 deelnemers uit Wemb, Nierswalde, Grieth, Zetten, Langenboom en Molenhoek, beleefden Barbara Arntz van de Hochschule Rhein-Waal, Prof. Dr. Korrie Melis en Olga van Keulen, beide van de Hogeschoool van Arnhem en Nijmegen alsook Runa Roßkammp, studente aan de Hochschule Rhein-Waal, als projectbegleiders een interessant programma in Wemb. Na het welkomstwoord van Ulrich Francken, vice-voorzitter van de Euregio Rijn-Waal en burgemeester van Weeze, stond de aanwezigen een afwisselende dag te wachten. Naast presentaties, discussies en een bezoek aan enkele voorzieningen in Wemb konden de aanwezigen ook deelnemen aan een workshop, waarbij zijn in kleine groepen nieuwe accenten voor het project Krake konden bedenken en uitwerken. Hierbij stond het begrip “Community Capitals” centraal. Hiermee worden de sterke punten van een kleine kern bedoeld, van voorzieningen tot arbeidskapitaal.

 

Niet alleen de uitwisseling van ervaringen, maar ook het persoonlijke contact maakten deze Krake-bijeenkomst in Wemb tot een succes. Het was namelijk duidelijk zichtbaar, dat thema´s als vergrijzing, digitalisering, het uiteenvallen van gemeenschappen en de ontvolking van kleine kernen geen grenzen kent en zowel in Nederland als Duitsland een uitdaging voor alle betrokkenen is. Met Krake hebben de dorpen de mogelijkheid om deze uitdagingen het hoofd te bieden en concepten en doelstelllingen voor de toekomst van hun eigen wijk te ontwikkelen.


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).