Rijden op groene stroom direct vanuit het trolleynet

15-03/18


Vanaf nu kan het ook in Oosterbeek: elektrisch rijden op groene stroom direct uit de bovenleiding. Wethouder Jasper Verstand van de gemeente Renkum en de Arnhemse wethouder Geert Ritsema openden op woensdag 14 maart op het Raadhuisplein in Oosterbeek een laadpunt voor elektrische auto’s.

 

Het laadpunt is geïntegreerd in de mast van de trolleybovenleiding en is een innovatie van het project E-bus 2020.

In dit project onderzoeken diverse Nederlandse en Duitse gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen in de Euregio Rijn-Waal hoe bestaande trolleybovenleidingen ingezet kunnen worden voor het opladen van elektrische voertuigen, openbare verlichting en andere toepassingen. Dit project wordt ondersteund door het Europese subsidieprogramma INTERREG Deutschland-Nederland.

 

Vermarktbaar product

De opening is een vervolg op het laadpunt dat in mei vorig jaar is geopend in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Nieuw aan de laadpaal in Oosterbeek is dat het hier om een vermarktbaar product gaat. Deze laadpaal laadt drie keer sneller dan de laadpaal in Schuytgraaf, die ook in het kader van E-bus 2020 is ontwikkeld. Het laadpunt in Arnhem wordt in eerste instantie gebruikt door auto's van Breng-Flex en heeft als pilot gefungeerd voor de laadpaal in Oosterbeek. In Oosterbeek is het mogelijk om je auto in 20 minuten geheel op te laden. De innovaties die in E-bus 2020 worden ontwikkeld bieden kansen voor alle trolley- en tramsteden in Europa. Met deze snellaadpaal in Oosterbeek is hierin een eerste belangrijke stap gezet.

 

E-bus 2020 is mede mogelijk gemaakt met steun van INTERREG Deutschland-Nederland, de Provincie Gelderland en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Het project wordt begeleid door het INTERREG-programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal.


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).