Verliefd op groente: kleine telers bundelen krachten

20-03/18


Op 15 maart 2018 presenteerden vijf telers uit de Euregio Rijn-Waal in het Euregio-Forum aan ca. 40 vakgenoten en vertegenwoordigers van regionale overheden de resultaten van het “verkenningsonderzoek naar verdienmodellen voor kleine telers”.

 

De telers C. Neijenhuis, Aleven Groente (beide uit Huissen), Bioland-Gärtnerei Brands uit Till-Moyland, Demeterhof Büsch uit Weeze en People´s Farm uit Maasbree hebben samen met Bluehub uit Venlo de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar de marktkansen voor kleine telers in de Euregio Rijn-Waal. Ook een uitgebreid consumentenonderzoek maakte hiervan deel uit. Pim Deuling, directeur van Bluehub en verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek, legt het waarom van het onderzoek uit: “Deze telers zijn verliefd op hun producten en deze liefde willen ze met de consument delen, de vraag is alleen hoe.” De telers, die gemiddeld maar 1,5 hectare grond hebben, zien zich steeds meer geconfronteerd met de uitdagingen die globale markttrends als schaalvergroting, toenemende concurrentie en marge- en prijsdruk met zich meebrengen. Zij willen niet meegaan met deze trends en proberen de lokale consument te bereiken. Het onderzoek biedt hen hiervoor interessante handvatten.

 

De euregionale consument kiest voor prijs, smaak en uiterlijk

Zowel voor de Nederlandse als de Duitse consument zijn smaak, kwaliteit en prijs het belangrijkste als het gaat om het kopen van groente en fruit. Daarnaast spelen voor de Nederlanders ook argumenten als gebruikersgemak (voorgesneden, kleine porties) en houdbaarheid een belangrijke rol. Duitsers hechten op hun beurt weer meer waarde aan lokaal geteelde en biologische groenten. Ook letten Duiters er meer op of de producten duurzaam zijn. De gemiddelde consument koopt zijn of haar groente nog steeds vooral in de supermarkt (79%), of op de markt (6%) of de groentespeciaalzaak (5%). Hoewel online winkelen steeds populairder wordt, geldt dit (nog) niet voor groente. Slechts 2% koopt wel eens online, bijvoorbeeld een groentebox.

 

Als je kijkt naar welke groenten de euregionale consument koopt, blijken dit over het algemeen bekende groenten te zijn (83%). Daarnaast lijkt de Nederlandse consument iets meer open te staan voor nieuwe groenten, terwijl Duitsers sneller een “vergeten” groentesoort proberen. Ook koopt de Duitse consument vaker biologisch (28% tegen 17%) en groenten uit de regio (70% tegen 39%).

 

Kleine Telers in de Euregio Rijn-Waal: euregionale samenwerking biedt kansen

De aanbevelingen uit het onderzoek, hoe kleine telers zich in de steeds globalere markt kunnen handhaven liggen grotendeels in het verlengde van de wensen van de consument. Verdienmodellen waarin wordt gekozen voor ketenverkorting (van boer naar bord), kwaliteit in plaats van kwantiteit, lokale productie en verkoop (local-for-local) en de focus op vergeten, nieuwe en biologische groenten bieden de kleine telers goede kansen om zich te onderscheiden van het aanbod in de grote supermarkt om zo de (eu)regionale consument duurzaam aan zich te binden.

 

De Euregio Rijn-Waal ondersteunt dit project in het kader van het People to People-programma met middelen uit het EU-subsidieprogramma INTERREG V A.


Gerelateerd/Ander nieuws

16-07/18

Bevrijdingsmuseum bouwt aan “historische” NL-D storyline

Het is voor het eerst dat een WO2 museum vakexperts uit twee landen (Nederland en Duitsland) bij elkaar heeft gebracht om de gezamenlijke geschiedenis van de 20ste eeuw onder de loep te nemen.

13-07/18

Kunstenaars kennen geen grenzen / nieuw goedgekeurd project

Op 06-07-2018 heeft het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal het project “Kunstenaars kennen geen grenzen” goedgekeurd.

06-07/18

Unieke samenwerkingsovereenkomst brandweerkorpsen

Op donderdag 5 juli hebben burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en zijn ambtscollega burgemeester Sonja Northing van de Stadt Kleve in het Euregio-Forum een samenwerkingsovereenkomst tussen de brandweerkorpsen van Millingen aan de Rijn en het Duitse Rindern ondertekend.