Routes langs stations leven Heilige Norbertus

06-06/18


Vandaag is de naamdag van de heilige Norbertus, de stichter van de orde van de Norbertijnen. De geschiedenis van deze heilige is nauw verbonden met onze regio.

 

Norbertus heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in Gennep en Xanten, beide gelegen in de Euregio Rijn-Waal. Beide steden zijn nu door middel van een fietsroute met elkaar verbonden. Deze fietsroute staat geheel in het teken van de Heilige Norbertus.

 

De Norbertusroute volgt de heilige Norbertus op zijn tocht van Gennep naar Xanten in het oude rivierengebied van Maas en Rijn. Voor de route zijn delen van oude pelgrims- en handelswegen gebruikt, waaronder de Via Romana. De fietstocht voert door bossen en uiterwaarden, langs dijkjes en oude rivierarmen, rivier- en stuifduinen en kerken, kloosters en kastelen in middeleeuwse stadjes.

 

Daarnaast zijn er twee wandelroutes ontwikkeld die door de historische kernen van Gennep en Xanten leiden en langs bezienswaardigheden leiden die aan Norbertus herinneren.

 

Alle informatie is te vinden in de tweetalige brochure “Op Reis van Gennep naar Xanten”, die dit weekend officieel gepresenteerd is. De brochure is in Gennep kosteloos verkrijgbaar bij de VVV, Museum Petershuis, de bibliotheek en in de kerken.

 

Initiatiefnemer was Abt Denis Hendrickx van de Abdij van Berne Heeswijk, die dit jaar 120 prelaten, die wereldwijd het bestuur van de Orde der Norbertijnen vormen, mag ontvangen. De abt wilde de prelaten graag kennis laten maken met de regio waar Norbertus is opgegroeid. Samen met de gemeente Gennep, Stichting Platform Cultuurhistorie Maas en Niers, St. Martinus- en St. Norbertusparochie Gennep, Tourist Information Xanten GmbH en het Stiftsmuseum Xanten zijn de routes ontwikkeld en is de brochure samengesteld.

 

De Euregio Rijn-Waal heeft dit initiatief in het kader van People to People / Mini-projecten ondersteund met middelen uit het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland.


Gerelateerd/Ander nieuws

09-08/18

De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Het trefpunt in uw gemeente” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

03-08/18

Vacature junior controller (m/v) First Level Control

U WERKT GRAAG IN EEN INTERNATIONALE OMGEVING? U BENT MEERTALIG? U WILT ZICH INZETTEN VOOR DE EUROPESE SAMENWERKING? Dan bent u wellicht de junior controller (m/v) First Level Control die wij voor ons team zoeken!

16-07/18

Bevrijdingsmuseum bouwt aan “historische” NL-D storyline

Het is voor het eerst dat een WO2 museum vakexperts uit twee landen (Nederland en Duitsland) bij elkaar heeft gebracht om de gezamenlijke geschiedenis van de 20ste eeuw onder de loep te nemen.