Leerzame expertmeeting over kunst en sociale inclusie

23-03/17


Netwerk en impulsen bij de internationale uitwisseling op 15 en 16 maart bij de Landesmusikakademie NRW, georganiseerd door de LMA NRW en Akoesticum (Ede,NL) in samenwerking met 'Musicians Without Borders' met ondersteunding van het INTERREG-programma van de de Euregio Rijn-Waal.

 

Wat biedt hoop in een radeloze situatie na een vlucht? Hoe kan het gevoel, je zeker en geborgen te voelen versterkt worden? Welke middelen zijn er om groepen bij elkaar te brengen die in leeftijd, religie, cultuur en opleiding volledig van elkaar verschillen? Hoe kan een verwelkomende samenleving onbevangener met vreemdelingen omgaan en vertrouwen scheppen? Deze vragen stonden in het middenpunt van de meeting, die zocht naar creatieve oplossingen en aanpak.

 

De kunsten bieden antwoorden, met name de muziek. Mensen die actief zijn in NGO's presenteerden succesvolle projecten zoals de "Welcome Notes" uit Nederland, muziekaanbod van "Musicians For Human Rights" of de "Crisis Classroom" uit Groot Brittannië. Een impressie van de talrijke muziekprojecten voor en met vluchtelingen, die dankzij de Landesmusikrat NRW in Nordrhein-Westfalen mogelijk werden gemaakt, rondde de presentaties af.

 

Hoe het praktische werk bij zulke projecten er uit ziet konden de ca. 50 vooral uit Nederland en Duitsland afkomstige deelnemers ervaren. Verdere deelnemers kwamen uit Groot-Brittannië, Israel, Griekenland, Syrie en Italië. Zowel musici als andere kunstenaars en projectleiders als initiatiefnemers van Europese projecten namen deel.

Een redacteur van WDR3 volgde de gehele conferentie. Een meerdelig verslag over de conferentie, de deelnemende organisaties en hun werk zal binnenkort via de radio (WDR 3) worden uitgezonden. De afwisseling tussen presentaties, creatieve interactie en discussie leidde tot een steeds intensiever wordende uitwisseling-  een voorwaarde voor het  uit deze conferentie ontstane Europese netwerk.

 

Het ensemble Hamam Abbiad, Syrische musici onder leiding van de in Arabische muziek opgeleide Maren Lueg gaf een inleiding in de principes van oriëntaalse muziekstructuren. Hoogtepunt was het concert van deze virtuoze kunstenaars, afkomstig uit Damascus, Noord-Syrie en Hagen. Gemeenschappelijkheid kan tussen zeer uiteenlopende mensen kan groeien, als in een veilige omgeving ervaringen kunnen worden opgedaan, die vertrouwen, creativiteit en vreugde opwekken.

 

De ervaring, met anderen creatief te werken, zonder te oordelen, samen te experimenteren en geaccepteerd te worden is basaal voor ieder mens. Hoe dat breeikt kan worden toonde de conferentie, die georganiseerd werd door de LMA NRW samen met hun Nederlandse partneracademie Akoesticum uit Ede. Impulsen en ideeën kwamen ook van een andere partner, de wereldwijd opererende organisatie "Musicians Without Borders". www.musicianwithoutborders.org die door haar directeur Laura Hassler vertegenwoordigd werd.

 

Deze expertmeeting, die een opmaat was naar volgende trainingen op dit gebied, werd mogelijk gemaakt door Europese middelen uit het INTERREG-progamma in de Euregio Rijn-Waal.

 

www.akoesticum.org

www.landesmusikakadmie-nrw.de

www.musicianswithoutborders.org

 

Bron: Persbericht Landesmusikakademie NRW, Heek i.s.m. Akoesticum, Ede

 


Gerelateerd/Ander nieuws

19-09/17

"Krachtige kernen” ontmoeten elkaar in Wemb

In het kader van het grensoverschrijdende INTERREG-project „Krachtige kernen / starke Dörfer“ (community DNA van de kern) vond op 16 september de derde kernenontmoeting in het Bürgerhaus van Wemb (bij Weeze) plaats.

18-09/17

Nederlandse en Duitse ziekenhuizen bezoeken Medline

Afgelopen woensdag waren ca. 20 vertegenwoordigers van Nederlandse en Duitse ziekenhuizen, zorginstellingen, ziektekostenverzekeringen en belangenorganisaties te gast bij het Klever bedrijf Medline International Germany GmbH.

08-09/17

Euregio Rijn-Waal open op Duitse open monumentendag

De Euregio Rijn-Waal opent op zondag, 10 september (de Duitse open monumentendag) tussen 11.00 en 16.00 uur haar deuren voor het brede publiek. De medewerkers van de Euregio Rijn-Waal bieden, passend bij het rococo-kasteeltje gekleed, historische rondleidingen in Haus Schmithausen aan.