Succesvolle workshop "Agro Cross Border"

19-09/19


Woensdag, 18-09-2019 vond in het tuinbouwgebied NEXT GARDEN - Bergerden in de Gemeente Lingewaard een Duits-Nederlandse Workshop rond het thema Agrobusiness met focus op duurzame energiewinning en –distributie plaats.

 

De Euregio Rijn-Waal ondersteunt het project “Agro Cross Borders” in het kader van „People to People“ met middelen van het EU-programma Deutschland-Nederland.

 

Aan de hand van de gebiedsontwikkeling Bergerden werd de deelnemers duidelijk uitgelegd, hoe de tuinbouw in dit gebied zich dankzij stevige investeringen door de ondernemers zelf tot een hotspot in de tuinbouw tussen Arnhem en Nijmegen heeft ontwikkeld.

 

Een collectief gietwatersysteem en een collectieve energievoorziening voor het hele tuinbouwgebied zorgen er voor, dat de ondernemers in dit ca. 350 ha grote gebied efficiënt en met een kleinere ecologische footprint kunnen produceren en hierdoor succesvol aan de eisen van de consument kunnen voldoen.

Bijzonder indrukwekkend voor de meer dan 40 deelnemers was de drijvende zonnepaneel-installatie van ca. 1,5 ha waarmee naast de tuinbouwbedrijven ook ca. 600 huishoudens in de gemeente Lingewaard van stroom kunnen worden voorzien. Deze installatie is op dit moment één van de grootste in Europa.

 

De bijeenkomst bij het bedrijf Van Genderen - Royal Berry liet weer eens duidelijk zien, welke invloed nationaal subsidiebeleid voor duurzame energie heeft op de toepassing van duurzame en innovatieve technieken op de tuinbouw.


Gerelateerd/Ander nieuws

26-06/24

Field Lab over huisvesting en samenwonen

Op 11 juni vond het eerste Field Lab over huisvesting en samenwonen van het Interreg Deutschland-Nederland project TRAM (Transnationale Arbeidsmigratie in de Euregio) plaats aan de Radboud Universiteit.

26-06/24

Euregioraad bijeen in Wageningen

Op donderdag 20 juni vergaderde de Euregioraad in het congrescentrum Omnia van de Wageningen University & Research (WUR). Floor Vermeulen, burgemeester van Wageningen, en Sebastiaan Berendse, van de WUR, openden de vergadering.

25-06/24

De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is ook dit jaar weer op zoek naar creatieve hobbyfotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is deze keer “De Euregio op haar mooist”.