Euregio Rijn-Waal krijgt Corona-stoplicht als verjaardagscadeau

04-05/21


De Euregio Rijn-Waal viert op 4 mei 2021 haar 50ste verjaardag en heeft ter gelegenheid van dit jubileum van de firma ISIS IC GmbH uit Wesel een Corona-stoplicht in bruikleen gekregen om te testen.

 

Het Corona-stoplicht

Bescherming tegen besmetting via aerosolen en in het bijzonder tegen de overdracht van COVID-virussen binnenshuis was reeds in de zomer van 2020 het bepalende thema. Wetenschappers van het Hermann-Rietschel-Instituut van de Freie Universität Berlin ontdekten dat de Coronavirussen zich in een ruimte op dezelfde manier gedragen als CO2-moleculen.  ISIS IC GmbH uit Wesel en TENEO BV uit Winterswijk hebben dit feit aangegrepen om hun samenwerking verder te intensiveren en een aanvraag in te dienen voor het INTERREG-project "COVID-stoplichten" voor CO2 stoplichten voor scholen.

 

In het kader van het project werden enkele Duitse en Nederlandse scholen uitgerust met het CO2 stoplicht en hun ervaringen konden worden gebruikt voor verbeteringen, voornamelijk voor de aanpassing van de CO2-drempelwaarden. In Duitsland waren de beroepsscholen van de Kreis Wesel en het Andreas-Vesalius-Gymnasium in Wesel bij de testfase betrokken. Aan de Nederlandse kant namen de scholen Basisschool de Dorendal in Renkum, het Gerrit Komrij College in Winterswijk en het Graafschap College in Doetinchem deel.

 

De scholen waren zeer enthousiast over het gebruiksgemak. Zodra de lucht in het klaslokaal de drempelwaarde van 1000 ppm (parts per million) bereikt, verandert het stoplicht van groen in oranje en is ventilatie vereist. Als het lampje rood wordt, is de limiet van 2000 ppm bereikt en moet men de ruimte onmiddellijk verlaten. Aangezien men echter al met oranje moet ventileren, ziet men het verkeerslicht normaal gesproken nooit rood worden.

 

Intussen hebben de twee bedrijven al meer dan 10.000 CO2 stoplichten verkocht, niet alleen in Duitsland en Nederland, maar ook in Oostenrijk, Zweden en Canada. Het stoplicht werkt niet alleen in schoolgebouwen, maar wordt ook gebruikt door bedrijven, winkels, hotels, dokterspraktijken, enz.

 

De overhandiging van een CO2 stoplicht voor testdoeleinden aan de Euregio Rijn-Waal is bedoeld als blijk van waardering voor de goede samenwerking in het grensoverschrijdende project en tegelijkertijd kunnen toekomstige bezoekers zien hoe het met het binnenklimaat in de vergaderzalen van de Euregio Rijn-Waal gesteld is. De heer Dirk Unsenos benadrukte bij de overhandiging van het CO2 stoplicht dat zonder de steun van de Euregio Rijn-Waal en de INTERREG-financiering het succes niet mogelijk zou zijn geweest. Projectcoördinator Svenja Arnzt benadrukte dat de financiële ondersteuning van projecten altijd tot doel heeft dat de ontstane netwerken ook na afloop van de projectperiode zelfstandig blijven bestaan en dat de activiteiten worden voortgezet. De samenwerking tussen ISIS IC GmbH en TENEO BV is daar een zeer geslaagd voorbeeld van.


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).