Euregioproject realiseert een hoorspel voor kinderen

31-05/21


In Duitsland wordt de hoorspelserie voor kinderen "Pollution police - De kleine padvinders" al in één adem genoemd met de Drie Vraagtekens en TKKG. Maar de Pollution police is meer.

 

In Duitsland is het de hoorspelserie met de meest prominente vrijwillige aanhang. Hoe? De oprichter van het non-profit project Dirk Leiber (53), zelf al 39 jaar padvinder, startte het project 12 jaar geleden. Het gaat erom de padvindersbeweging in haar acties en leden op een heel reële manier te steunen en tegelijkertijd weer als modern en hip in de hoofden van de kinderen te krijgen. In de waarste zin van het woord. "Dit gaat over belangrijke concepten van waarden," zegt Dirk Leiber. "Kinderen leren in groepsverband en in de natuur de natuur weer kennen liefhebben. Zij leren wat het betekent zich te identificeren met doelen, hun zintuigen te gebruiken, wat loyaliteit en empathie zijn. Wat padvinders in hun vrije tijd doen, is goed voor henzelf en onze samenleving. "

 

De lijst van "beroemdheden" die reeds in deze radiodramaserie hebben gesproken is opmerkelijk en leuk om de stemmen van de sterren te horen.  Zo komen in aflevering 20 onder meer Mario Barth en Hendrik Duryn aan het woord, die samen op meer dan 2 miljoen Facebook volgers komen. En deze aflevering 20 is ontwikkeld samen met scouts van Scouting Keizer Karel (Nijmegen) en de kinderen van de Pollution Police (Weeze) in een workshop. Kinderen uit de groepen mochten ook sprekersrollen op zich nemen in het hoorspel. Dit grensoverschrijdende project werd ondersteund door de Euregio Rijn Waal, in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland, de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Rotary International en het Freimaurer Hilfsfonds.

 

Het verhaal van het hoorspel "De Enigma Code" begint in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, waar de twee scoutinggroepen tijdens een gezamenlijk bezoek een dagboek tegen komen van een meisje dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in een door de Duitsers bezet huis woonde. Maar er ontbreekt een pagina in het boek! De bladzijde waarop het meisje volslagen onsamenhangende cryptische letters en cijfers schreef. De padvinders raken verwikkeld in een avontuurlijke race met schurken om kunst en geschiedenis. De eerste uitgave van het hoorspel wordt gratis ter beschikking gesteld van de padvinders aan Nederlandse en Duitse zijde.

 

Helaas kan dit gezamenlijk bezoek om Corona-redenen niet in het echt plaatsvinden. Maar museumoprichter Wiel Leenders liet Dirk Leiber het museum scannen voor een virtuele rondleiding, zodat het gezamenlijke museumbezoek met alle kinderen over de grens in ieder geval achter de computer kan plaatsvinden.

 

Iedereen die nog steeds denkt dat padvinders ouderwets en "old school" zijn, zal met dit project een betere les geleerd worden.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).

25-03/24

Nieuwe online Tool voor de aanvraag van een KPF-subsidie

Voor aanvragers uit het Duits-Nederlandse Interreg-subsidiegebied is nu een gloednieuwe en gebruiksvriendelijke online-tool beschikbaar voor het aanvragen van subsidies uit het Kleinprojectenfonds (KPF).