D-NL samenwerking leidt tot zelfademende fietsbanden

12-11/21


Minder risico’s op valpartijen. Meer comfort. Betere prestaties. Gravaa heeft voor mountain- en gravelbikers KAPS ontwikkeld: Kinetic Air Pressure System. Hiermee kun je tijdens het fietsen de bandenspanning regelen, zowel verhogen als verlagen.

 

Dit is uitermate handig op bijvoorbeeld de wisselende ondergronden die je tegenkomt tijdens je gravel of mountainbike rit.

 

Gravaa bevindt zich in een groeiende markt: het bedrijf produceert en verkoopt wielsets voor mountain- en gravelbikes. In de naven zit technologie om de bandenspanning tijdens het fietsen te regelen. Deze technologie wordt KAPS genoemd en dit is een geheel nieuw product. Het verhoogt de efficiency tijdens het rijden en zorgt voor een aangenamere fietservaring.

 

Het systeem is in Nederlands-Duitse samenwerking ontwikkeld door HubTech BV (Eindhoven, NL), IMST GmbH (Kamp Lintfort, D), RheWaTech UG (Kalkar, D), Total Support Group B.V. (Eindhoven, NL), E Herben Engineering (Nuenen, NL), Code Product Solutions BV (Eindhoven/Schinnen, NL). Deze technologische samenwerking binnen het project TPRT (Tyre Pressure Regulation for Two-wheeled vehicles) mede ondersteund door de Europese Unie middels het samenwerkingsprogramma INTERREG Deutschland-Nederland.

 

Volledig autonoom

In de naven van de wielen van Gravaa zit een bandenspanningsregelsysteem met compressor. Dit wordt aangedreven door de rotatie van het wiel. De bandenspanning kan hiermee volledig autonoom tijdens het rijden worden verhoogd of verlaagd. Je stuurt dit aan via een draadloze knoppenset die aan het stuur wordt bevestigd.

 

Ongekende functionaliteit

Door verregaande miniaturisatie en de hoge efficiency is een wielset ontstaan met een ongekende nieuwe functionaliteit. Toch wijkt deze weinig af van de eigenschappen van een standaard wielset. Daardoor zijn de wielen met KAPS te combineren met alle gangbare fietsframes, schakel- en (schijf)remsystemen.

 

Beperkte gewichtstoename

De gewichtstoename per wiel is beperkt tot circa 250 gram en het door de fietser zelf op te brengen vermogen om de bandenspanning te verhogen is laag. Dit bedraagt circa 3 watt per wiel bij een fietssnelheid van 25 kilometer per uur. Bij verlagen van de bandenspanning of wanneer het systeem niet wordt gebruikt, is er geen toename van het door de fietser te leveren vermogen.

In september is de pre-ordering van Gravaa wielen met KAPS gestart via www.gravaa.com

De onderdelen worden in Nederland en Duitsland geproduceerd. Op 27 juni 2021 zijn in Venlo de nieuwe Gravaa wielen gepresenteerd aan de Stuurgroep INTERREG Deutschland-Nederland voor de Euregio Rijn-Waal.

 

Foto: Euregio-voorzitter Thomas Ahls met een fiets en het KAPS-systeem.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-01/22

Corona Update: nieuwe maatregelen in NRW en NL

Hier vindt u sinds 4 mei 2020 regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

05-01/22

Een beuk voor vrede en vrijheid

In aanwezigheid van museumdirecteur Wiel Lenders hebben leden van de Vereniging voor Cultuur en Welzijn in Kleef en de Stichting voor Cultuur en Solidariteit Nijmegen eind 2021 een beuk geplant bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

21-12/21

Kersttoespraak van Euregio-voorzitter Thomas Ahls

Ook dit jaar kijkt Euregio-voorzitter Thomas Ahls terug op het afgelopen jaar en blikt alvast vooruit naar 2022.