Spannende meetcampagne op de Rijn

15-11/21


Van 2 t/m 4 november vond er een spannend meetcampagne plaats op de Rijn tussen Emmerich en Lobith. Deze meetcampagne was onderdeel van het People to People project „LILAR – Living Lab Rhine“.

 

LILAR is een project van Rijkswaterstaat Arnhem, het Wasserstraßen- und Schifffahrtsamt Duisburg, de Bundesanstalt für Wasserbau uit Karlsruhe, de Bundesanstalt für Gewässerkunde uit Koblenz en door Deltares uit Utrecht.

 

In het kader van LILAR werden op de genoemde dagen een aantal meetmethoden door de projectpartners uit Duitsland en Nederland vergleken en geëvalueerd. De campagne vond plaats in het kader van het reguliere monitoringsprogramma van Rijkswaterstaat, de Wasser- und Schifffahrtsamt en de Duitse deelstaten. Tijdens de meetcampagne werden de hoeveelheid, afmeting en verspreiding van verschillende sedimentsoorten gemeten. Svenja Arntz en Kerstin Cleven, bij de Euregio Rijn-Waal verantwoordelijk voor de People to People projecten waren erbij aanwezig en waren zeer onder de indruk van de parallelle inzet van de vijf verschillende meet- en peilboten: “Het is mooi om live een indruk te krijgen van de grensoverschrijdende samenwerking tussen de diverse instanties, die voor het beheer van de Rijn in de Euregio Rijn-Waal verantwoordelijk zijn”.  

 

Met LILAR willen de projectpartners inzicht krijgen in de manier waarop het sediment zich in de Rijn in het gebied tussen Düsseldorf en Wageningen beweegt om zo door rivierbeheer o.a. de voorwaarden voor de scheepvaart te verbeteren.  Hiertoe worden de resultaten van LILAR verwerkt in een standpuntnota, die ter beschikking zal worden gesteld aan lokale overheden en universiteiten, alsook aan stroomgebiedsautoriteiten en internationale organisaties die zich richten op een duurzaam gebruik van de Rijn.

 

De Euregio Rijn-Waal ondersteunt het project “LILAR – Living Lab Rhine” in het kader van „People to People“ met middelen van het EU-programma Deutschland-Nederland.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-01/22

Corona Update: nieuwe maatregelen in NRW en NL

Hier vindt u sinds 4 mei 2020 regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

05-01/22

Een beuk voor vrede en vrijheid

In aanwezigheid van museumdirecteur Wiel Lenders hebben leden van de Vereniging voor Cultuur en Welzijn in Kleef en de Stichting voor Cultuur en Solidariteit Nijmegen eind 2021 een beuk geplant bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

21-12/21

Kersttoespraak van Euregio-voorzitter Thomas Ahls

Ook dit jaar kijkt Euregio-voorzitter Thomas Ahls terug op het afgelopen jaar en blikt alvast vooruit naar 2022.