Gezamenlijke excursie in het kader van 75 jaar vrijheid

15-11/21


Op zaterdag 6 november organiseerden de Geschichtsverein Emmerich en de Heemkundekring een excursie naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Aan de excursie namen ca. 25 deelnemers uit zowel Nederland als Duitsland deel.

 

De deelnemers werden in het museum begroet door museumdirecteur Wiel Lenders. Er volgende een drietal lezingen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Dr. Jan Heiner Schneider van de Geschichtsverein Emmerich berichte over het kerkelijk jeugd- en jongerenwerk in de nazitijd en de in de eerste jaren na de oorlog. Vervolgens berichtte Dr. Emile Smit in zijn lezing “Youth and Sobibor” over de ervaringen met de samenwerking tussen Nederlandse en Poolse jongeren. Wiel Lenders sloot de ochtend af met het onderwerp “voorjaar 1945 – een nieuwe toekomst met onze Duitse buren”. Na een lunch werd het programma afgesloten met een rondleiding door het Vrijheidsmuseum.

 

De excursie was onderdeel van de tweedelige lezingenreeks "Vrede. Kom vanavond met verhalen...", die de Geschichtsverein Emmerich en de Heemkundekring Bergh organiseren. De eerste lezing vond in juni plaats.

 

De lezingenreeks is ondersteund door de Euregio Rijn-Waal in het kader van “75 jaar vrijheid” en mede mogelijk gemaakt dankzij EU-programma INTERERG Deutschland-Nederland in het kader van de mini-projecten.


Gerelateerd/Ander nieuws

26-06/24

Field Lab over huisvesting en samenwonen

Op 11 juni vond het eerste Field Lab over huisvesting en samenwonen van het Interreg Deutschland-Nederland project TRAM (Transnationale Arbeidsmigratie in de Euregio) plaats aan de Radboud Universiteit.

26-06/24

Euregioraad bijeen in Wageningen

Op donderdag 20 juni vergaderde de Euregioraad in het congrescentrum Omnia van de Wageningen University & Research (WUR). Floor Vermeulen, burgemeester van Wageningen, en Sebastiaan Berendse, van de WUR, openden de vergadering.

25-06/24

De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is ook dit jaar weer op zoek naar creatieve hobbyfotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is deze keer “De Euregio op haar mooist”.