Gezamenlijke excursie in het kader van 75 jaar vrijheid

15-11/21


Op zaterdag 6 november organiseerden de Geschichtsverein Emmerich en de Heemkundekring een excursie naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Aan de excursie namen ca. 25 deelnemers uit zowel Nederland als Duitsland deel.

 

De deelnemers werden in het museum begroet door museumdirecteur Wiel Lenders. Er volgende een drietal lezingen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Dr. Jan Heiner Schneider van de Geschichtsverein Emmerich berichte over het kerkelijk jeugd- en jongerenwerk in de nazitijd en de in de eerste jaren na de oorlog. Vervolgens berichtte Dr. Emile Smit in zijn lezing “Youth and Sobibor” over de ervaringen met de samenwerking tussen Nederlandse en Poolse jongeren. Wiel Lenders sloot de ochtend af met het onderwerp “voorjaar 1945 – een nieuwe toekomst met onze Duitse buren”. Na een lunch werd het programma afgesloten met een rondleiding door het Vrijheidsmuseum.

 

De excursie was onderdeel van de tweedelige lezingenreeks "Vrede. Kom vanavond met verhalen...", die de Geschichtsverein Emmerich en de Heemkundekring Bergh organiseren. De eerste lezing vond in juni plaats.

 

De lezingenreeks is ondersteund door de Euregio Rijn-Waal in het kader van “75 jaar vrijheid” en mede mogelijk gemaakt dankzij EU-programma INTERERG Deutschland-Nederland in het kader van de mini-projecten.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-01/22

Corona Update: nieuwe maatregelen in NRW en NL

Hier vindt u sinds 4 mei 2020 regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

05-01/22

Een beuk voor vrede en vrijheid

In aanwezigheid van museumdirecteur Wiel Lenders hebben leden van de Vereniging voor Cultuur en Welzijn in Kleef en de Stichting voor Cultuur en Solidariteit Nijmegen eind 2021 een beuk geplant bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

21-12/21

Kersttoespraak van Euregio-voorzitter Thomas Ahls

Ook dit jaar kijkt Euregio-voorzitter Thomas Ahls terug op het afgelopen jaar en blikt alvast vooruit naar 2022.