Deelnemers kijken terug op geslaagde Euregioraadsreis

30-09/22


Op 22 en 23 september vond de Euregioraadsreis naar Brussel en de Euregio Maas-Rijn plaats. Aan de reis namen 57 mensen deel.

 

De eerste dag stond in het teken van een bezoek aan de Europese Commissie. Hier gingen de deelnemers in gesprek met Beate Grajnert van de DG Regio over de prioriteiten van de Europese Commissie voor de grensoverschrijdende samenwerking, waarbij het Interreg VI programma Deutschland-Nederland centraal stond. Vervolgens informeerde de heer Herald Ruijters, hoofd van de DG Move de deelnemers over de subsidiemogelijkheden voor grensoverschrijdende verbindingen. Met name de programma´s TEN-T en CEF bieden ook voor onze grensregio goede mogelijkheden om bijvoorbeeld de doelstellingen van het Euregionaal Mobiliteitsplan 2030 te realiseren.

 

De tweede dag stond geheel en al in het teken van grenzen. Allereerst brachten de deelnemers een bezoek aan Neutraal -Moresnet, dat het verhaal van een bijzonder stukje geschiedenis van de Nederlands-Duitse samenwerking tussen 1815 en 1919 vertelt. Bij het Drielandenpunt NL-D-B stond afsluitend nog een gesprek met Michael Dejozé, directeur van de trinationale Euregio Maas-Rijn op het programma.

 

De diverse programmaonderdelen en de vele goede gesprekken boden de deelnemers veel aanknopingspunten voor de Euregionale samenwerking.


Gerelateerd/Ander nieuws

25-11/22

Nieuw Dagelijks Bestuur voor de Euregio Rijn-Waal

Tijdens de Euregioraadsvergadering van 24 november in het Duitse Xanten is Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen tot nieuwe voorzitter van de Euregio Rijn-Waal verkozen. De heer Thomas Ahls, burgemeester van het Duitse Alpen is gekozen als nieuwe vice-voorzitter.

23-11/22

Studenten Radboud Universiteit te gast bij de Euregio

Afgelopen maandag waren 22 studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen bij de Euregio Rijn-Waal te gast. De bachelor- en (pre)masterstudenten volgen allen de cursus “Oriëntatie op de Euregio”. Een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal maakt al ruim vijf jaar deel uit van het programma.

31-10/22

Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal 2022 - Uw stem telt!

Ruim 370 foto´s afkomstig van 159verschillende fotografen waren het mooie resultaat van onze fotowedstrijd "Magische momenten", waarbij wij Nederlandse en Duitse hobbyfotografen uit de Euregio Rijn-Waal vroegen om hun magische momenten met ons te delen.