Afsluitend symposium Euregionaal Mobiliteitsplan goed bezocht

14-10/22


Op maandag 10 oktober vond in het Euregio Forum het slotsymposium plaats van het INTERREG VA-project Euregionaal Mobiliteitsplan.

 

De bijeenkomst werd bijgewoond door ongeveer 70 vertegenwoordigers van de bij de Euregio aangesloten organisaties en andere belanghebbenden, zoals vervoersondernemingen, transport- en logistiekbedrijven, brancheorganisaties en belangengroepen.

 

Peter Hinze, bestuurslid van de Euregio Rijn-Waal en burgemeester van de stad Emmerich, opende het symposium en benadrukte aan de hand van verschillende voorbeelden in Emmerich (OV-chipkaart voor de RE 19, grensoverschrijdende fietspaden, de haven en de aanleg van het derde spoor) hoe belangrijk het is om in een grensregio gezamenlijk de mobiliteit van de toekomst te overdenken en te plannen. Mobiliteit is immers niet alleen een belangrijke factor voor economische groei, maar maakt ook letterlijk een verbinding tussen mensen mogelijk en levert zo een belangrijke bijdrage aan gemeenschappelijke en grensoverschrijdende saamhorigheid.

 

De zeer interessante toespraak van de heer Kai Maaß, hoofd regional sales bij DB Cargo, bood een zeer inzichtelijke kijk op de toekomstige uitdagingen van het goederenvervoer per spoor en hoe digitalisering niet alleen meer capaciteit op het bestaande spoor kan creëren, maar ook hoe goederentreinen sneller kunnen worden gekoppeld zodat het vervoer zelf sneller wordt. Technieken die ook relevant zijn voor de bouw van het derde spoor.

 

Centraal stond de presentatie van het Euregionaal Mobiliteitsplan en de resultaten van de vijf casestudies, die werden gepresenteerd door Kees Den Hollander (Studio Verbinding) en Michael Vieten (Ingenieursgesellschaft Stolz mbH). In twee rondes bespraken de deelnemers vervolgens intensief de resultaten van de casestudies en konden eerste afspraken worden gemaakt over de realisatie van de casestudies. Zo zal het thema vrachtwagenparkeerplaatsen worden doorgegeven aan het platform Mobililty NL-NRW en zal er een discussieplatform worden opgericht voor de samenwerking van de regionale havens en voor de ontwikkeling van de dienst Mobility-on-Demand, waartoe de Euregio Rijn-Waal het initiatief zal nemen.

 

Het symposium werd afgesloten met een boeiende bijdrage van de Vlaamse mobiliteitsexpert Kris Peeters, waarin hij vooral inging op de psychologische aspecten van ons mobiliteitsgedrag en daarmee inhaakte op het pleidooi van de heer Hinze.

 

De eindverslagen van de vijf casestudies en de presentatie van het slotsymposium worden binnenkort gepubliceerd op www.euregio.org.

 

Het Euregionaal Mobiliteitsplan wordt mede mogelijk gemaakt door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, MWIKE NRW en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de lokale overheden Kreis Kleve, Kreis Wesel, de Niederrheinische IHK, de gemeenten Ede en Apeldoorn en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.


Gerelateerd/Ander nieuws

25-11/22

Nieuw Dagelijks Bestuur voor de Euregio Rijn-Waal

Tijdens de Euregioraadsvergadering van 24 november in het Duitse Xanten is Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen tot nieuwe voorzitter van de Euregio Rijn-Waal verkozen. De heer Thomas Ahls, burgemeester van het Duitse Alpen is gekozen als nieuwe vice-voorzitter.

23-11/22

Studenten Radboud Universiteit te gast bij de Euregio

Afgelopen maandag waren 22 studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen bij de Euregio Rijn-Waal te gast. De bachelor- en (pre)masterstudenten volgen allen de cursus “Oriëntatie op de Euregio”. Een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal maakt al ruim vijf jaar deel uit van het programma.

31-10/22

Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal 2022 - Uw stem telt!

Ruim 370 foto´s afkomstig van 159verschillende fotografen waren het mooie resultaat van onze fotowedstrijd "Magische momenten", waarbij wij Nederlandse en Duitse hobbyfotografen uit de Euregio Rijn-Waal vroegen om hun magische momenten met ons te delen.