Nieuw Dagelijks Bestuur voor de Euregio Rijn-Waal

25-11/22


Tijdens de Euregioraadsvergadering van 24 november in het Duitse Xanten is Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen tot nieuwe voorzitter van de Euregio Rijn-Waal verkozen. De heer Thomas Ahls, burgemeester van het Duitse Alpen is gekozen als nieuwe vice-voorzitter.

 

Agnes Schaap, burgemeester van Renkum, René Verhulst, burgemeester van Ede, Peter Hinze, burgemeester van Emmerich,  Sören Link, burgemeester van Duisburg en Dr. Stefan Dietzfelbinger van de Niederrheinische Industrie- und Handelskammer zijn eveneens voor een nieuwe periode van vier jaar in het Dagelijks Bestuur benoemd.

 

Nieuw in het Dagelijks Bestuur gekozen is Wim Hillenaar, de burgemeester van het Land van Cuijk. Hiermee is het Dagelijks Bestuur na het afscheid van Karel van Soest, tot eind vorig jaar burgemeester van Boxmeer, weer voltallig.

 

De Euregio Rijn-Waal is verheugd, dat met Hubert Bruls wederom een zeer ervaren en geëngageerde voorvechter van de grensoverschrijdende en Europese samenwerking aan het hoofd van de Euregio staat en is er van overtuigd, dat het nieuwe Dagelijks Bestuur zich daadkrachtig zal inzetten voor de stimulering van de grensoverschrijdende samenwerking.

 

Afscheid Euregio-ambassadeurs

Tijdens de vergadering nam de Euregio afscheid van de Euregio-ambassadeurs Erwin Schmitz, Jos Verbeeten en Berrie Schattenberg. Zij hebben de Euregio Rijn-Waal al sinds de start het netwerk in  2010 met veel enthousiasme gerepresenteerd en ondersteund. Ook werd Euregio-Ambassadeur Manfred Palmen, die afgelopen vrijdag helaas na een lange periode van ziekte is overleden, met een minuut stilte herdacht.

 

De Euregio-ambassadeurs zetten zich, vrijwillig en onbezoldigd, in voor de Euregio Rijn-Waal. De Euregio-ambassadeurs vertegenwoordigen de Euregio bij bijeenkomsten, nemen afspraken waar en werken actief mee bij Euregio-initiatieven zoals bijvoorbeeld in de jury van de scholenwedstrijd en bij het opstellen van de Strategische Agenda 2025+ van de Euregio Rijn- Waal.

 

Het netwerk van Euregio-Ambassadeurs bestaat nu uit prof. dr. Paul Sars (Radboud Universiteit), Jan van Zomeren, Regina Schneider, Ulrich Franken en Robert Tonks

 

Inhoudelijke thema´s

Ook werd gediscussieerd over de uitvoeringsfase van het Euregionaal Mobiliteitsplan en de stand van zaken met betrekking tot Interreg Deutschland-Nederland. Ulrike Westkamp, burgemeester van Wesel, berichtte over de deelname van Wesel aan netwerk "Geef vorm aan Europa in de lokale politiek!". Dit is een initiatief van de Europese Unie en wil een Europees netwerk van lokale politici creëren, die communiceren over EU-thema's in een uniek bondgenootschap tussen lokale en EU-bestuursorganen.

 

Xanten presenteert zich aan de raadsleden

De Euregioraadsvergadering vond plaats in het LVR-Römermuseum in Xanten. Hier werden de deelnemers hartelijk verwelkomd dr. Martin Müller, de directeur van het Römermuseum en Thomas Görtz, de burgemeester van Xanten.

 

Na de vergadering konden de aanwezigen deelnemen aan een rondleiding door  het LVR-Römermuseum  bezichtigen.


Gerelateerd/Ander nieuws

25-05/23

Vacature Junior/Senior Projectcoördinator (m/v)

De Euregio Rijn-Waal zoekt een: Junior/Senior Projectcoördinator (m/v) ter versterking van ons Regionaal Programma-Management van het Interreg subsidieprogramma voor verschillende prioritaire thema’s.

19-05/23

Leerzame tweedaagse voor Euregioleden

Op 11 en 12 mei vond in Hotel Erica in Berg en Dal in het kader van Euregio-Wegwijzer een tweedaagse cursus plaats.

05-05/23

Euregio-commissie bij Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen

Op 20 april kwam de commissie voor economische aangelegenheden van de Euregio Rijn-Waal ter vergadering bijeen in het gemeentehuis van Wijchen. Hier gingen zij in gesprek met het bestuur van de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen.