Succesvol project VISTA toont resultaten

02-01/23


Op donderdag 8 december jl. sloot het Interreg Project VISTA haar onderzoeksperiode van vier jaar af met een combinatie van een demonstratie van de VISTA-tool op het distributieterrein van Visser BV in Duiven en presentaties en demonstraties van innovaties van projectpartners op de Campus van HAN University of Applied Sciences in Arnhem.

 

De uitkomst van het project is een breed inzetbaar instrument op TRL 7 dat veel tijd en schade kan besparen.

 

Truckchauffeur Johan, werkzaam bij Visser BV, zal zich in de toekomst melden bij de planning van het distributiecentrum en ontvangt daar aan de balie een tablet met de VISTA-app. De receptie stelt de app zo in dat Johan direct weet aan welk dock van het warehouse hij verwacht wordt. Door het snelle, foutloze dokken kunnen ook de medewerkers in het magazijn zich op dat moment naar de deur van hetzelfde dock spoeden en alvast vracht klaarzetten, die na het uitladen van Johan’s trailer weer ingeladen moet worden. Johan kan aan de hand van de app zijn truck in één draai voor het dock parkeren. Door de hulp van camera’s hoeft hij niet meer uit te stappen of bij het achteruitrijden bang te zijn dat er in zijn dode hoeken nog mensen of objecten aanwezig zijn.

 

Eindpresentaties geven inzicht in proces en toekomst

Na de demonstratie van Johan gingen de deelnemers aan het evenement naar de praktijkruimte van de HAN op de campus. Hier hielden achtereenvolgens lector Dennis Moeke, projectleider Jan Benders, Hubert Benneker van Bricklog en Karel Kural (HAN) korte presentaties. Na de presentaties was er een demo-markt met diverse innovaties die tijdens VISTA ontstaan zijn.

Na een introductie van projectleider Jan Benders liet Dennis Moeke zien dat moderne transportbedrijven voor hun efficiëntie (lees: rendement) moeten investeren in data-gedreven analyses, waarbij Kunstmatige Intelligentie een belangrijke rol kan spelen.
Zelf gaf Jan Benders aan hoe VISTA ontstaan was uit het project Intralog en het Europese project 5G-Blueprint van informatie voorziet.
 

Dat VISTA echt toegepast wetenschappelijk onderzoek is, werd wel duidelijk toen Hubert Benneker van projectpartner Bricklog B.V. de groep meenam door een groot scala aan use-cases, value-cases én business-cases van de oplossingen die VISTA opgeleverd heeft. Om er een paar te noemen: sneller docken én sneller vertrekken, minder rangeerruimte, beter just-in-time, minder schade en tevreden chauffeurs.
 

Tenslotte nam Karel Kural het publiek mee in het project 5G-Blueprint dat dankbaar gebruik maakt van VISTA om het rangeren met tele-operatie mogelijk te maken. De chauffeur als een kantoorbaan, wat een bijdrage kan leveren aan het huidige personeelstekort.

 

Naar schadevrij aandokken met betrouwbare snelheid

Dat was de pay-off van project VISTA (VIsion Supported Truck docking Assistant). Achterwaarts manoeuvreren van een truck-trailer combinatie blijkt regelmatig een forse uitdaging van chauffeurs. Deze handeling, die op distributieterreinen van logistieke bedrijven dagelijks veelvuldig moet worden uitgevoerd, kan daardoor veel tijd kosten. Ook gaat het bij het aandokken regelmatig mis, waardoor truck, trailers, straatobjecten én deuren en platforms van docks schade oplopen. Gelukkig blijft het aantal letselschades beperkt, maar zelfs die komen helaas ook nog voor.

 

Schade is echter niet de grootste winst van VISTA. Dat is tijd! Enerzijds bespaart de chauffeur tijd omdat de app hem direct naar het juist dock dirigeert, anderzijds wordt tijd bespaard doordat de chauffeur de truck, ook als deze uit meerdere geledingen bestaat, in één beweging voor het dock kan zetten.

 

De VISTA-app heeft meerdere toepassingsmogelijkheden. Naast distributieterreinen en terreinen van logistieke dienstverleners, kan de app ook veel tijd, schade en ergernis besparen op de afleverpunten in de binnenstad. Een aflevering bij een winkel waarbij de truck sneller op de juiste plek staat duurt korter en veroorzaakt dus minder hinder, uitstoot en geluidsoverlast.

 

Makkelijke toepassing en geen extra instrumentarium in truck

De VISTA-app is gebaseerd op een algoritme dat een analyse van de situatie maakt aan de hand van beschikbare camerabeelden. Voor deze camerabeelden kunnen ook bestaande beveiligingscamera’s gebruikt worden die bij de meeste ophaal- en afleverpunten al aanwezig zijn.

De app geeft de chauffeur een helder – van bovenaf gezien – beeld van de situatie rondom de truck, waarmee de eerste winst gerealiseerd wordt. De chauffeur kan zo immers zien of er zich om zijn truck objecten of mensen bevinden. Aan de hand van het beeld en alle objecten (andere trucks, palen, auto’s etc.) berekent de app de ideale lijn voor de truck naar het afleverpunt/dock. Met eenvoudige aanwijzingen op het scherm ziet de chauffeur hoe ver hij zijn stuur linksom of rechtsom moet draaien en hoe ver de achterzijde van de trailer zich van het eindpunt bevindt.

Het geheel lijkt wat op de achteruitrijcamera van een personenwagen, maar geeft naast truck/trailer combinaties ook bij extra lange trucks met meerdere knikpunten en trucks met aanhangers de juiste stuuradviezen aan voor snel en foutloos dokken.

 

Van TRL 7 naar TRL 9

De VISTA-app die nu gepresenteerd is bevindt zich op Technology Readiness Level 7 (TRL 7). Het kan dus in complexe real-live situaties gedemonstreerd worden, maar is nog niet ‘afleveringsklaar’ voor algemeen gebruik. Hiervoor zal nog een extra stap genomen moeten worden door commerciële partijen die deze oplossing naar de markt willen brengen. Het product moet daarvoor nog algemeen bruikbaar gemaakt worden, een breed inzetbare app krijgen en overgebracht worden in standaard tablet of smartphones. Dan heeft de app het juiste niveau voor een marktintroductie (TRL 9).

Zoals Johan het tijdens de demonstratie beschreef: “Minder schade, sneller docken én sneller weer onderweg!”

 

VISTA is een Interreg V-A project, gecofinancierd door de Europese Unie, via het INTERREG Deutschland-Nederland programma, het Ministerium für Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie van Nordrhein-Westfalen en Provincie Gelderland. Het project heeft een budget of 2.1 miljoen euro en een looptijd van Januari 2019 – December 2022. VISTA partners zijn: Bricklog Deutschland GmbH & Co KG, Coduct GmbH, HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Hochschule Rhein-Waal, intoEU, ICR3ATE Digital Makers Lab B.V., Track32, V-Tron GmbH en verschillende vervoerders en distributiecentra.

 

 


Gerelateerd/Ander nieuws

24-02/23

Vacature secretaris-directeur

De Euregio Rijn-Waal is een publiekrechtelijk samenwerkingsverband van 55 gemeenten, Kreise, Landschaftsverband en Industrie und Handelskammer in het Nederlands-Duitse grensgebied. De Euregio Rijn-Waal is gevestigd in Kleve (D) en telt ca. 30 Nederlandse en Duitse medewerkers.

15-01/23

Thomas Ahls neemt deel aan bestuurlijk overleg GROS NL-NRW

Afgelopen donderdag 12 januari kam het bestuurlijk overleg GROS NL-NRW bijeen in het Duitse Brüggen.

15-01/23

Nieuwe eenvoudige subsidies voor kleinere NL-D initiatieven

Eind vorig jaar heeft het Comité van Toezicht voor het Interreg VI A programma Deutschland-Nederland het Kleine Projecten Fonds (KPF) goedgekeurd. Dit nieuwe subsidieprogramma voor kleinere Nederlands-Duitse projecten gaat begin 2023 van start.