Leden Landtag NRW bezoeken Euregio Rijn-Waal

03-03/23


CDU-lid van de Landtag Romina Plonsker bezocht op tournee in het Duits-Nederlandse grensgebied op 23 februari de Euregio Rijn-Waal.

 

Om van gedachten te wisselen over Europese kwesties in grensregio's, zoals dagelijkse samenwerking en technische bescherming tegen overstromingen, was Romina Plonsker, lid van de Landtag, als woordvoerder Europees beleid van haar CDU-fractie in de Landtag op tournee in de Kreis Kleve en concludeert na afloop: "Het was een waardevolle uitwisseling met interessante gesprekken die mij in mijn werk als Europees beleidswoordvoerder zullen vergezellen."

 

Plonsker ontmoette tijdens haar bezoek Landtag-collega Dr. Günther Bergmann, de CDU-medewerker voor Europa en Internationale Zaken, Christian Schimang, en de directeuren van de Euregio Rijn-Waal, Sjaak Kamps en Andreas Kochs. "Als Europees beleidswoordvoerder is het voor mij belangrijk om een eigen indruk te krijgen van grensoverschrijdende samenwerking en om te praten met vertegenwoordigers van regionale initiatieven en verenigingen. In het kader van mijn grensoverschrijdende tournee bezoek ik daarom samen met mijn collega's van de Landtag de afzonderlijke grensregio's - na mijn eerste stop in de Kreis Kleve Borken was nu de Kreis Kleve aan de beurt", aldus Romina Plonsker. Zij vertegenwoordigd de regio Bedburg, Bergheim, Elsdorf en Pulheim in de Landtag, het parlement van de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

 

Plonsker begon haar bezoek bij de Euregio Rijn-Waal. Zij sprak onder meer over het overwinnen van juridische en administratieve obstakels bij grensoverschrijdende samenwerking, de nauwe uitwisseling tussen veiligheidsdiensten en onderwerpen voor een leefbare toekomst zoals de uitbreiding van duurzame energie. "Wij merken dat zowel in Nordrhein-Westfalen als in Nederland grote belangstelling bestaat voor het bevorderen en verder uitbreiden van de grensoverschrijdende samenwerking. Het is belangrijk om de Europese gedachte op grote en kleine schaal te bevorderen - dat kunnen we alleen door nauw samen te werken", aldus Sjaak Kamps.

 

Daarna stond een bezoek aan de Rijndijk aan Nederlandse zijde tussen Spijk en Tolkamer op het programma, inclusief de overnachtingshaven voor schepen die momenteel in aanbouw is, om het onderwerp hoogwaterbescherming "live on site" te bespreken. Dr. Günther Bergmann verklaarde: "Als rechtstreeks gekozen parlementslid voor een grensregio kom ik dagelijks in aanraking met de Europese gedachte, die voor de burgers in de grensgebieden bijzonder tastbaar is. Met name de bescherming tegen overstromingen heeft voor de Kreis Kleve een belangrijke betekenis, want in een overstromingssituatie is een snel contact met de Nederlandse partners van existentieel belang." Volgens Dr. Bergmann zal deze nu al nauw verweven samenwerking ook in de toekomst nodig zijn om economische, ecologische, sociale en veiligheidshindernissen consequent aan te pakken, maar ook de kansen ervan.

 

“De gezamenlijke uitwisseling was waardevol en werd gekenmerkt door interessante discussies die mij in mijn werk als politiek woordvoerder Europa zullen vergezellen", aldus Plonsker. "Het was voor mij een groot genoegen om kennis te maken met de grensoverschrijdende samenwerking met haar uitdagingen maar ook met haar talrijke voordelen. Ik kijk nu al uit naar de volgende intensieve ontmoetingen tijdens mijn rondreis door de grensgebieden”.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariƫr Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariƫr Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.