Duitse en Nederlandse burgemeesters ERW hernieuwen samenwerking

06-03/23


De steden Apeldoorn, Arnhem, Ede, Nijmegen, Düsseldorf, Duisburg en Moers hebben vrijdag 3 maart 2023 in Arnhem hun samenwerkingsafspraken opnieuw bevestigd in een Memorandum of Understanding.

 

Tempo maken voor de klimaat- en energietransitie wordt de komende tijd het belangrijkste doel voor samenwerking van de zeven 100.000+ steden langs de Duits-Nederlandse grens in de Euregio Rijn-Waal. 
 

In 2017 sloten de toen nog zes 100.000+ steden voor de eerste keer een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst is nu geactualiseerd en voor het eerst ook ondertekend door Apeldoorn. Deze gemeente trad in 2019 toe tot de Euregio Rijn-Waal en daarmee ook tot het 100.000+ stedennetwerk.

 

De ontmoeting van de zeven (loco-)burgemeesters vond op uitnodiging van burgemeester Marcouch van Arnhem plaats bij het bedrijf Nedstack op het op Industriepark Kleefse Waard, waar duurzame ondernemers zich specialiseren in nieuwe technologie voor schone energie. Voor het eerst sinds de coronapandemie bespraken de burgemeesters met elkaar hun inzet voor klimaatneutrale wijken, de gevolgen van de hoge energiekosten voor hun burgers, de kansen voor duurzame mobiliteit en de brede welvaart die innovaties voor milieuvriendelijke energie met zich meebrengt. Zij keken hierbij onder andere naar onderlinge overeenkomsten en verschillen tussen hun steden en verkenden de mogelijkheden tot samenwerking. 

 

De Arnhemse burgemeester en gastheer Ahmed Marcouch kijkt met een goed gevoel terug op het overleg: “Het gaat mij erom dat wij als steden samen aan onze regio kunnen geven wat bijna vijf miljoen Nederlandse en Duitse bewoners nodig hebben voor een gezond, actief en gelukkig leven. Als grensgemeenten bieden wij tussen de Randstad en het Roergebied de ruimte; letterlijk met al het groen, maar ook mentaal voor onze studenten, docenten en onderzoekers die onze steden zo levendig en ook zo gezellig maken”.

Foto
V.l.n.r.: Loco-burgemeester Danny Huizer (Apeldoorn), Sören Link (Duisburg), René Verhulst (Ede), Sjaak Kamps (secretaris Euregio Rijn-Waa), Hubert Bruls (Nijmegen), Ahmed Marcouch (Arnhem), Dr. Stephan Keller (Düsseldorf), und Christoph Fleischhauer (Moers en gastheer voor de volgende burgemeestersconferentie).
(Fotograaf:Rinus Baak)


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).