‘Dynamic Borders’ brengt zes gemeenten samen

02-02/17


Op 26 januari 2017 zijn de partners van het INTERREG-project ‘Dynamic Borders’ van start gegaan. ‘Dynamic Borders’ is een gezamenlijk, uniek grensoverschrijdend project van de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze.

 

 

Dit INTERREG VA project is het enige project dat door gemeenten wordt uitgevoerd en dat is uniek. Naast een aantal medewerkers van de deelnemende gemeenten waren ook de partners Agrobusiness Niederrhein, AgriFood Capital, Niederrhein Tourismus, Stichting Leisure Port, het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Land van Cuijk, de Hochschule Rhein-Waal, de Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg en het Stagebureau Land van Cuijk & Noord-Limburg in Boxmeer bij de startbijeenkomst van de partij.

 

Startbijeenkomst

Tijdens het ochtendgedeelte kregen de circa 30 deelnemers aan de hand van een PowerPoint meer informatie over de doelen en inhoud van het project. ’s Middags gingen de deelnemers dieper op de inhoud in tijdens drie informele workshops. Khalid Rashid van de Gemeinde Weeze (Leadpartner en eindverantwoordelijke voor het project) en Jacomijn Visser (projectsecretaris, gemeente Bergen) zorgden ervoor, dat alle aanwezigen de kans hadden, om het project en elkaar tijdens deze bijeenkomst beter te leren kennen. Het doel van het project is immers dat de lokale en regionale partners ideeën voor deze landelijke projectregio gezamenlijk ontwikkelen en realiseren.

 

Grensoverschrijdende aanpak

De partners willen de regio vooruithelpen door de komende vier jaar de thema’s agrobusiness, stagebemiddeling en toerisme gezamenlijk, grensoverschrijdend op te pakken. Tegelijkertijd willen de partners in de landelijke projectregio tussen Nijmegen, Venlo en het Ruhrgebied in een oost-west as de middelgrote en kleine bedrijven (mkb) versterken.

 

Werkgroepen

De komende maanden starten drie werkgroepen, voor ieder thema is er een werkgroep. In de groepen vindt een verdiepingsslag plaats en zetten de partners de eerste stappen in de richting van concrete acties. De werkgroepen wisselen onderling informatie uit zodat kansen voor cross-overs tussen de verschillende thema’s gepakt worden. De gezamenlijke focus ligt op het versterken van de grensoverschrijdende regio als geheel en daardoor is het voor alle partners een boeiend project.

De aftrap is gegeven. Nu is de taak van alle partners om gezamenlijk de beste oplossingen voor deze regio te vinden, zodat het grensoverschrijdende project ‘Dynamic Borders’ een succes wordt. De aftrap laat zien, dat de partners met goede moed, enthousiasme en optimisme aan de slag gaan.

 

INTERREG Deutschland-Nederland

Het project ‘Dynamic Borders’ wordt in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland uitgevoerd en beschikt over een budget van € 726.831,50. De eigenbijdrage van de gemeenten en de Duits-Nederlandse mkb-groep bedraagt € 206.487,00. Vanuit INTERREG is de bijdrage € 520.344,50. Dat bedrag is inclusief de bijdragen van de provincies Limburg, Noord-Brabant en het MWEIM NRW (Ministerium für Wirtschaft, Energie, Industrie, Mittelstand und Handwerk). ‘Dynamic Borders’ wordt door het INTERREG-projectmanagement van de Euregio Rijn-Waal in Kleve begeleid.


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).